Postoje brojni dokazi o korisnom utjecaju glazbe za opuštanje (GO) na smanjenje negativnih učinaka stresa, a vezano za tjelesni, emocionalni i kognitivni odgovor na stres. Učinci su istraživani kod zdravih pojedinaca, kod oboljelih od različitih poremećaja tjelesnog i mentalnog zdravlja, uključujući čak i osobe na respiratorima te tijekom različitih dijagnostičkih postupaka poput bronhoskopije, angiografije ili tijekom oporavka nakon srčanog infarkta. Dokazano je da slušanje glazbe za opuštanje prije stresnog zadatka smanjuje nepovoljan odgovor na stres u fiziološkom i psihološkom smislu. Svakodnevno korištenje glazbe prije spavanja poboljšava kvalitetu spavanja. Slušanje opuštajuće glazbe u kontekstu stresne situacije utječe na smanjenje razine doživljavanja stresa, povećanje sposobnosti suočavanja i doživljaj opuštenosti. Znanstveni dokazi podupiru slušanje glazbe koja opušta za smanjenje negativnih posljedica stresa, čime je na raspolaganju moćan alat za prevenciju negativnih posljedica stresa.

Opuštajuća glazba potiče sporije moždane valove, koji potiču opuštanje i spavanje. Ne izaziva svaka glazba opuštanje. Djelovanje glazbe je povezano s tempom, ritmom, jačinom zvuka, složenošću glazbe, harmonijom i tekstom koji se pjeva. Glazba koja opušta ima tempo oko 60 udaraca u minuti, ne više od 75 udaraca u minuti, sporijeg je ritma, jednostavnije strukture, tiša, usklađene, harmonične i često jednostavnije melodije. Preporučuje se instrumentalna glazba jer glazba s tekstom izaziva asocijacije koje mogu ometati proces opuštanja. Pokazalo se da opuštajuća neutralna glazba povoljno djeluje na povećanje radne produktivnosti pa se preporučuje u radnom okruženju. Istraživanja klasične glazbe pokazala su da glazba koja ima velik stupanj ponavljanja, melodiju koja se lako pamti, skladne melodijske nizove, koja je inače doživljena kao ugodna, tiha, bez većih skokova u ritmu i glasnoći, instrumentalna, bez riječi, ima povoljne učinke na zdravlje. Takva glazba pokazuje učinkovitost u smanjenju pulsa, usporenju disanja i snižavanju krvnog tlaka te izaziva kognitivni i emocionalni doživljaj opuštanja. Također, postoje istraživanja koja govore u prilog učinkovitosti glazbe navedenih obilježja koja je usklađena na frekvenciju od 432 Hz u izazivanju opuštanja. U novije vrijeme postoje i posebno skladane kompozicije prema tim kriterijima kao što je kompozicija J. J. Meixnera, pijanista hrvatskog porijekla, koja je snimljena na CD koji se nalazi u knjizi „Glazba kao lijek“.

Glazba koja opušta može povoljno djelovati na smanjenje napetosti, zbog toga u Svitanju potičemo ljude da slušaju opuštajuću glazbu. Ovdje navodimo neka iskustva sa slušanjem glazbe.

ZVUK KIŠE
Zvuk kiše djeluje iznimno umirujuće. Jednoličan ritam podsjeća me na ritam disanja. Dok slušam ovu snimku vrlo brzo obuzima me osjećaj atmosfere mirnog predvečerja. Vrlo često slušam zvuk kiše kad osjetim napetost zbog koje ne mogu zaspati. I danju, kad su misli i osjećali previše uznemireni, zvuk kiše stišava tu uznemirenost i stvara osjećaj mira i sabranosti.

JOE MEIXNER, Piano Medicine
Kad osjećam preveliku budnost zbog nemirnih osjećaja i misli koje se izmjenjuju brzo i nekontrolirano, ova polagana glazba klavira usporava moje misli i rasterećuje ih. Neprimjetno, misli se počinju usmjeravati na lagani ritam i melodiju koja kao da me ljulja u svojoj mirnoći.

BINAURAL BEATS MEDITATION- Pain Relief
Ovu glazbu najčešće koristim kad osjećam vrlo veliku napetost koja ponekad uzrokuje i bolnu zgrčenost tijela. Glazba mi pomaže da opustim tijelo, a tada osjetim i kako se bolovi smanjuju. Ovu meditativnu glazbu često tiho slušam i dok nešto radim, jer osjećam njezin umirujući učinak, a pri tom mi ne odvlači pozornost s posla na koji sam usredotočena.